Lietuvos vardą pasaulyje garsina ir krautuvų vairuotojai

2022-09-27
Sporto šakos būna pačios įvairiausios ir nebūtinai jos turi būti olimpinės – mūsų šalies vardą garsina ir profesionaliausi autokrautuvų operatoriai. Unikalias varžybas, kurios sulaukia vis daugiau dėmesio tarp Lietuvos įmonių, organizuoja UAB „Alwark“, prekiaujanti nauja ir naudota krovos, sandėliavimo, uostų bei komunaline technika visose Baltijos šalyse.

Šiais metais atrankinės varžybos sulaukė didelio susidomėjimo, o geriausiai pasirodę autokrautuvų vairuotojai vyks atstovauti Lietuvai tarptautinėse varžybose Vokietijoje.

Susidomėjimas tik auga

„Pirmosios autokrautuvų varžybos mūsų šalyje įvyko prieš septynerius metus – 2015 metais. Tuomet jos nebuvo plačiai žinomos ir populiarios, o susidomėjimas - ne itin didelis. Norą surengti varžybas išreiškė vos 1 įmonė, tad išdrįsti ir išbandyti rungtis kolegų bei vadovų akivaizdoje, panoro negausus dalyvių būrys. Tačiau laikui bėgant, susidomėjimas šia unikalia pramoga išaugo ir išpopuliarėjo.“ – sako: UAB „Alwark“ įmonės atstovai.

Reikėtų pastebėti, kad rekordiniai autokrautuvų varžybų metai buvo prieš pasaulį sukaustant pandemijai – tuo metu dalyvių skaičius siekė daugiau nei 100 operatorių, o įsitraukusių įmonių sąrašas, plačiai išsidėstė Lietuvos žemėlapyje. Vienos įmonės įtraukė šią pramogą į savo vasaros šventes, kitos – tiesiog darbo metu suteikdamos darbuotojams laisvą laiką pramogaujant.

2022 metai taip pat pasižymėjo dalyvių gausa ir naujų įmonių įsitraukimu. Tik šįkart dalyvių laukė viena naujovė  - užduočių atlikimo laiko limitas, tokiu būdu priartinant taisykles prie Vokietijoje organizuojamų varžybų idėjos. Šiais metais, visiems operatoriams teko įveikti keturių skirtingų rungčių barjerą, iš  kurių, kaip jau buvo minėta, atrinkti 3 sparčiausiai užduotis atlikę vairuotojai, kurie keliaus į tarptautines varžybas atstovauti Lietuvai.

„Įdomiausia tai, kad kai kurie vairuotojai sugebėjo ne pirmus metus apginti „geriausiojo“ titulą“, – pasakoja varžybų organizatoriai.

Šiais metais nugalėtojais tapo AB „Vilniaus baldai“ įmonės darbuotojai. Tai jau ne pirmas kartas, kuomet bendrovė sėkmingai dalyvauja „Alwark“ organizuojamose autokrautuvų varžybose. Šiais metais AB „Vilniaus baldų“ darbuotojai stojo ant visų trijų pirmųjų podiumo laiptelių ir atstovaus Lietuvai tarptautinėse varžybose Vokietijoje.

Ne tik pramoga, bet ir nauda

Šio unikalaus renginio užduotis kuria ir įgyvendina UAB „Alwark“ bendrovės darbuotojai. Kiekvienais metais stengiamasi, kad užduotys nesikartotų ir kasmet skirtųsi savo sudėtingumu bei vaizdiniu pateikimu. Kuriamų rungčių tikslas pabrėžti, kad ne greičiu pasiekiami geriausi rezultatai, o akcentuojant atidumą smulkioms detalėms. Organizatoriai pastebi, jog įmonių vadovai kasmet vis daugiau dėmesio skiria savo darbuotojams, įtraukdami juos į kitokio pobūdžio veiklas, taip skatinant jų sąmoningumą ir pabrėžiant saugos svarbą darbo vietose.
„Daugeliui, autokrautuvų varžybos siejasi su važiavimo greičiu ir greitais krovos darbų tempais. Tenka nustebti, kad varžyboms parengtos rungtys reikalauja itin didelio susikaupimo, tikslumo ir loginio mąstymo“ – teigia UAB „Alwark“ darbuotoja M. Didbalė.
Anot jos, kaip rodo kelerių metų patirtis, dažnai autokrautuvų operatoriams „koją pakiša“ jaudulys: „Tik tie, kurie geba tai suvaldyti – pasiekia geriausius rezultatus.“ 

Finalas – Vokietijoje 

Jau spalio mėnesį Vokietijos mieste Ašafenburge įvyks finalinės „StaplerCup“ varžybos, kuriose susirungs krautuvų vairuotojai iš tokių valstybių kaip: Vokietija, Estija, Suomija, Prancūzija, Latvija, Lietuva, Kinija ir kt. 
Kiekvieną šalį atstovaus trys dalyviai, kurie nacionalinių varžybų atrankose parodė geriausius asmeninius rezultatus. Dalyviai rungsis ne tik už savo šalies komandą, bet ir individualiai. Iššūkiai, su kuriais susiduria krautuvų vairuotojai, reikalauja aukšto lygio susikaupimo, dėmesio koncentracijos ir itin didelio atsparumo jauduliui. Kasmet „StaplerCup“ varžybose laukia naujos dalyvių kovos, kuriose kovojama dėl vieno ir pačio verčiausio „geriausiojo“ operatoriaus vardo. 
„Varžybose itin didelę svarbą turi operatoriaus gebėjimas jausti valdomą techniką, išnaudoti visas jos turimas galimybes ir dar truputį pridėjus savo išmanumo – sėkmė varžybose garantuota.“, – sako varžybas organizuojančios įmonės darbuotoja M.Didbalė.