Įmonių ateitis – robotizuoti krautuvai

2017-10-26
Robotizuoti krautuvai pakeičia įprastus darbuotojus suteikdami darbui daugiau saugumo ir tikslumo. Krautuvų gamintojas „Linde” teigia, kad pastaraisiais metais automatizuotų krautuvų paklausa išaugo dvigubai ir tai leidžia darbuotojams sutelkti dėmesį į daug sudėtingesnes ir įdomesnes operacijas, nei atliekant tik įprastus bei varginančius fiziškai pasikartojančius procesus.
 
Kodėl robotizuotų krautuvų populiariumas auga?
 
Robotizuotų krautuvų dėka sumažėja nelaimingų incidentų kiekis, padidėja darbo našumas ir kokybė bei konkurencinis pranašumas.
 
Naujos kartos automatizuoti krautuvai atlieka pasikartojančius krovinių tvarkymo veiksmus patikimai, saugiai ir nenukrypstant nuo tikslo. O maršrutai yra optimaliai paskirstyti ir nustatyti – operacijų metu atliekami tik reikalingi ir efektyvus  judesiai, todėl padidėja darbo našumas. Robotizuoti krautuvai atlieka užduotis, kurios yra varginančios ir nepatogios operatoriams bei reaguoja į kliūtis realiuoju laiku ir lanksčiai prisitaiko prie sandėlio net siauruose pravažiavimuose.
 
Robotizuotų krautuvų galimybės
 
Šie krautuvai logistikos vadybininkams suteikia galimybę integruoti operacijas į krautuvus.  Esant paprastoms eksploatavimo sąlygoms, krautuvai gali dirbti ir ne ryšio zonoje – transporto užsakymai tiesiogiai suveikia per jutiminį ekraną arba yra užprogramuoti į krautuvo atmintį.
 
Automatizuotose krautuvuose įmontuotos saugumo priemonės: 3D kamera, skirta kliūčių atpažinimui, lazeriai – gale ir priekyje kliūčių bei krovinio atpažinimui, vaizdinės ir garsinės įspėjamosios sistemos bei avarinės saugos mygtukai. Krautuvas susidūręs su kliūtimi ar žmogumi automatiškai sulėtina greitį ir sustoja. Dėl visų šių saugos sistemų darbuotojams ir kroviniams užtikrinamas saugumas.
 
Penki šiuo metu turimi „Linde” robotizuoti modeliai gali atlikti įvairias užduotis sandėlyje. Jie naudojami vežant padėklus kelis šimtus metrų gabenant krovinius ar iškraunant juos iš sunkvežimių. Šiuo metu „Linde” siūlo šiuos modelius:
K-MATIC – siaurų pravažiavimų krautuvą;
T-MATIC – padėklų vežimėlį;
L-MATIC – dviejų rūšių padėklų keltuvus;  
P-MATIC – krovinių vilkiką.
 
„Linde” tikisi, kad iki 2025 m. beveik penktadalis jų gaminamų krautuvų bus automatizuoti ir kiekviena pagrindinė krautuvų serija turės robotizuotą versiją.