Po kelių metų Lietuvos sandėliuose ir gamyklose jau dirbs krautuvai–robotai

2018-12-12
„Alwark” – šių metų Transporto ir logistikos forumo partnerė. Konferencijos dalyviams buvo pristatytas industrinis robotas – krautuvas Linde L-Matic.
 
Apie svarbiausią logistikos tendenciją, automatikos sprendimų diegimą, pranešimą skaitė Alwark ir „Linde Robotics“ Rytų ir Pietryčių Europos regiono vadovas Filip Różański.

Vis daugiau įmonių Lietuvoje domisi galimybėmis įdarbinti pramoninius robotus. Pasak krautuvų – robotų gamintojų, šiuo metu Lietuva pagal robotizacijos lygį dar atsilieka nuo tokių išsivysčiusių šalių, kaip Prancūzija ar Vokietija. Vis dėlto jau po kelerių metų ir į Lietuvą turėtų ateiti robotizacijos bumas – bus įprasta, kad sandėlyje ar gamykloje važinės krautuvai be vairuotojų.
 
Dauguma naujovių, kurias šiuo metu kuria krovos technikos gamintojai, yra susijusios su apsaugos sistemomis, kliūčių atpažinimo technologijomis, nes krovos technikos valdymas – vienas iš didesnę riziką keliančių darbų pramonės srityje. Anot Filipo Ružanskio, Lietuvoje apsilankiusio vieno didžiausių pasaulyje krautuvų gamintojo „Linde“ robotikos padalinio vadovo Rytų ir Pietryčių Europai, saugumas ir siekis eliminuoti žmonių daromas klaidas yra pagrindinė priežastis, dėl kurios robotizuotais krautuvais šiuo metu pradėjo domėtis ir Lietuvos įmonės. Jas taip pat skatina ir darbuotojų trūkumas, kaštų taupymas, noras išvengti avarijų ir kitų nuostolių.

Jo įsitikinimu, robotizacija yra svarbiausia tendencija šiuolaikinėje logistikoje. „Visos šiandien kuriamos technologijos yra prijungtos prie interneto, ne išimtis ir logistika: stebimi rodikliai, analizuojamas darbas. Tarptautinės robotikos federacijos skaičiavimai rodo, kad per artimiausius trejus metus visame pasaulyje dirbs daugiau nei pusė milijono industrinių robotų – dvigubai daugiau, nei yra šiuo metu, taigi, mūsų laukia didžiulis robotizacijos šuolis. Nesinorėtų pateikti pernelyg nerealistiškų prognozių, tačiau atrodo, kad kitas žingsnis bus dirbtinio intelekto diegimas į industrinius robotus – robotai galės mokytis ir taps vis labiau savarankiškais“, – sako F. Ružanskis.
 
Delfi.lt straipsnio medžiaga: https://www.delfi.lt/verslas/verslas/po-keliu-metu-lietuvos-sandeliuose-ir-gamyklose-jau-dirbs-krautuvairobotai.d?id=79834497&fbclid=IwAR2fnocB2lddyBLNinBAzeG0eammjKYBQtrCcMuUPo-N-oBwRakve7oHnHY